Sunday, March 30, 2008

"Kuu külm kuma" Eia Uus


Mõnele näib, et Mionel pole midagi, ent ta on rahul. Mõnele, et tal pole midagi ja ta pole ka rahul. Mõnele, et tal on kõik ja ta on rahul. Ning mõnele, et tal on kõik ja ta ei ole ikka rahul. Aga see, mida sul pole või kes sa oled, ei ole oluline, kui sa oled katki. Valikuid tuleb teha pidevalt. Suhetes, tuleviku otsinguis, elamises, suremises. Kuna õige tee on kõige kitsam, on meeletult lihtne valesti valida. Ja igal otsusel on tagajärg. Ela sellega! Või siis sure sellega.


2004. aasta romaanivõistlusel ära märgitud raamatu keskmes on Tai elitaarses koolis õppiv eestlasest vahetusõpilane Mione. Tegemist on ühelt poolt väga andeka ja kütkestava neiuga, teiselt poolt aga vaevab teda pidev depressioon ja hirm tuleviku ees. Tal tekib armulugu õpetajaga ning ka sellega seoses tuleb tal vastu võtta raskeid otsuseid.
Loole lisab värvi huvitavalt edasi antud Tai olustik. Noore inimese kirjutatud raamat noortest inimestest ning sellena ehe ja usutav.

Mõtlesid pidevalt, mida sa temast tahad. Mida? Kui su mõtlemine oli ratsionaalne, teadsid sa, et tahad lihtsalt kedagi head ja intelligentset, kellega saaks rääkida. Sul oli alati naissoost isikutega mingi asi sõpruse vahel. Ka naistel, kes on head sõbrad, on enamasti vahel mingisugune pisikene barjäär. See koosneb kadedusest - kas välimuse, edukuse käekäigu või millegi muu suhtes.
Mehed võistlevad aga hoopis teises kategoorias ja sa ei ole kohanud veel ühtegi, kes üritaks naissoost isikule toikaid kodaratesse loopida. Ka spordis arvestatakse mehi ja naisi, tüdrukuid ja poisse eraldi, nii et ühtede tulemused ei mõjuta teiste omi.Võib-olla tekib konflikt ainult juhul, kui mõlemad on ühevanused ning töötavad ühel alal ning on armuasjalikult seotud. Siis pidavat meestel tekkima juhtimise vajadus, aga sina ei ole sellega kokku puutunud.
Arden Coulson on väga hea mees. Ta on tark, joviaalne, sportlik, ta loeb palju, on heatahtlik ja nii edasi ning kuigi mõistusega võttes tahaksid sa temaga lihtsalt rääkida, teda paremini tunda, kaotad sa ennast vahel ära. õhtuti, kui sa ei saa magada, rahustavad sind mõtted temast ja sa pead õhetades tunnistama,et need ei ole kujutlused jalgpalli taga ajavast või tahvlile kirjutavast temast.
Sinu jaoks on temas nii palju ideaalmehelikkust. Terves kehas terve vaim. Kaunis ja intelligentne ja hooliv ja töökas naine, maja mere ääres ning kõigele lisaks veel selline heasüdamlikkus, et nad adopteerisid lapse, kes oleks muidu pidanud elama lastekodus õnnetut elu ning pärast seda ilmselt alustama veel õnnetumat iseseisvat elu.
Ja kuidas nad armastavad seda last ja kuidas nad armastavad teineteist ja kui kaua nad on juba abielus olnud ja kui ilus see on ja kuidas sinu jaoks on nemad täiuslik perekond. Neil on kõik. Kui õnnelikud nad võivad olla. Ja nad on lihtsad inimesed. Nad on tavalised inimesed. Kes on vaimustatud oma lapsest. Ja õnnelik laps!
Ja võib-olla ongi asi selles, et sa tahad saada sellest osa. Võib-olla sa tahadki ainult tunda isaarmastust, kas või langeda põlvili ja anuda, et nad annaksid sulle õige pisut seda sära, mis neil on. Seda, mis paneb nad iga päev naeratama, mis paneb mehe rääkima lapse esimesest päevast lasteaias või naise naerma, kui nad kahekesti vahetunni ajal kooli ees istuvad ning kuuma käes juttu ajavad ning ennist kilesse pakitud lõunat nosivad, sel ajal kui teised õpetajad söövad maa-aluses söögisaalis ilmselt ilma armastuseta massidele vaaritatud roogasid..

No comments: