Monday, May 26, 2008

"Mõrv Idaekspressis" Agatha Christie

Agatha Christie on krimikirjanduse arengusse kahtlemata enim panustanud
autor.
Üliviljakas daam lõi kaks žanri meeldejäävaimat tegelaskuju, Belgia detektiivi Hercule Poirot’ ja miss Jane Marple’i. Guinnessi rekordite raamatu silmis on Christie kogu maailmas enim müüdud raamatute autor, kuigi Shakespeare’i teoseid ja piiblit olevat siiski rohkem müüdud.

Christie sündis Inglise kuurortlinnas Torquays. Tema esimene abielu piloot Archie Christiega purunes ning naine elas üle närvivapustuse. Hiljem abiellus ta endast 14 aastat noorema arheoloogi Sir Max Mallowaniga. Terve oma elu oli Agatha Christie pisut mõistatuslik ning hoidus avalikkusest kõrvale.

Christie kuulsaim mõrvamüsteerium “Mõrv Idaekspressis” jutustab ajaloolisel Istanbuli-Pariisi rongiliinil aset leidvast arusaamatust mõrvast. Pärast keskööd jääb luksuslik Idaekspress mägede vahel lumevangi. Hommikul leitakse seestpoolt lukustatud kupeest tosina noalöögiga tapetud reisija.

Loomulikult on krimiromaanide südamlikem eradetektiiv Hercule Poirot see, kes peab tuvastama rongiliste seast mõrvari, enne kui too jõuab rünnata oma järgmist ohvrit. “Mõrv Idaekspressis” sisaldab palju christielikke elemente: esmapilgul perfektne kuritegu, üksteisele vastu rääkivad juhtlõngad, ootamatud seosed ning rabav lõpplahendus.

Romaani põhjal valmis Sidney Lumet’l 1974. aastal filmitähtedest kubisev väga õnnestunud film, milles Poirot’d mängis Albert Finney. Ingrid Bergman pälvis naiskõrvalosa eest oma kolmanda Oscari.

No comments: