Friday, May 23, 2008

"Tunnid" Michael Cunningham


Ohtrate kirjandusauhindadega pärjatud Ameerika kirjanik Michael Cunningham on sündinud 1952. aastal Cincinnatis. Ta õppis Stanfordi ülikoolis inglise kirjandust ja omandas magistrikraadi mainekas Iowa ülikoolis. Edu on Cunninghami saatnud esimesest raamatust peale. Eesti keeles on tema viiest romaanis ilmunud kolm: “Kodu maailma lõpus”, “Erilised päevad” ja “Tunnid”. Viimati nimetatud romaani eest pälvis Cunningham 1999. aastal Pulitzeri preemia.

1998. aastal ilmunud “Tunnid” kindlustas Cunninghamile koha Ameerika kirjanduse eesliinil. Romaan räägib kolmest eri põlvkonna naisest, keda on mõjutanud Virginia Woolfi romaan “Proua Dalloway”. Esimene neist on Virginia Woolf ise, kes 1923. aastal “Proua Dallowayd” kirjutades meelehäiretega võitleb. Teine on abielunaine Laura Brown 1949. aastast ja kolmas Clarissa Vaughn, kes 1998. aastal korraldab pidu oma aidsi sureva sõbra auks.

Kõigi kolme naise elu peegeldab omal moel Clarissa Dalloway elu Virginia Woolfi romaanis. Clarissa Vaughn alustabki oma lõigukest “Proua Dalloway” esimese lausega. Lisaks sisulisele sarnasusele on Cunningham oma romaanis järginud ka Woolfile omast kirjutusviisi.

Raamatu järgi väntas Stephen Daldry 2002. aastal sama nime kandva filmi, mida saatis suur edu. Peaosades mänginud näitlejad Meryl Streep, Nicole Kidman ja Julianne Moore pälvisid oma osatäitmiste eest terve hulga auhindu. Näiteks võitsid nad kolmekesi parima naisosatäitmise eest Berliini filmifestivali Hõbekaru. Nicole Kidman pälvis Virginia Woolfi osa eest lisaks paljudele teistele auhindadele nii Oscari, BAFTA kui ka Kuldgloobuse.

No comments: